Hallitus 2023 esittäytyy

Me kymmenen erilaista anarkistimarttaa hoidamme rivakasti ja mielellämme yhdistyksen viralliset rutiinit. Luomme puitteet arjen anarkismille, jonka reseptissä on kaksi pääainesta: säännöllisesti kokoontuvat harrastusryhmät & spontaanit yksittäistapahtumat.

Tavoitat meidät sähköpostitse osoitteesta anarkistimartat@gmail.com.

Kassanvartija Marianne Ahola, miksi haluat huolehtia Anarkistimarttojen euroista ja senteistä?

”Pidin yhdistyksen kuvauksesta itsestään ja rennosta, hyvästä asenteesta tasa-arvon puolesta. Toki hauskalla nimelläkin oli osuutta, kun liityin yhdistykseen 2016. Hallituksessa toimin aluksi jäsensihteerinä, tällä hetkellä rahastonhoitajana. Olen taloushallinnon ammattilainen, ja näin voin hyödyttää yhdistystä parhaiten. Anarkistimarttailua suosittelen ihan kaikenlaisille tasa-arvoa arvostaville yksilöille ikään tai sukupuoleen katsomatta.”

Ympäristövastaava Henna Hautakangas sai kipinän Uudenmaan Martoissa

”Anarkistimarttoihin tutustuin ollessani ilmasto- ja ympäristöneuvonnan harjoittelijana Marttaliitossa keväällä 2021. Halusin mukaan mukavien ihmisten aktiiviseen joukkoon, jonka toiminnassa hauskanpito nivoutuu luontevasti yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.  Olen sitä mieltä, että yhdessä oppii ja nauttii eniten! Itselleni läheisiä ovat luonto- ja kierrätysteemat. Hallituksessa tittelini on ympäristövastaava. Järjestän muun muassa roskakävelyjä sekä koordinoin Anarkistimarttojen joukkuetta valtakunnallisessa Kilometrikisa-pyöräilyhaasteessa.”

Etäkokousjärkkäri Hanna Karkku: 
”Kaikkea voi laittaa sattumaan ja tapahtumaan iloisessa hengessä”

”Tunnustan olevani taipumuksiltani enemmän Maria kuin Martta. Liityin Anarkistimarttoihin sinä vuonna kun tein joka päivä jotakin uutta. Marttojen yhdistysluettelossa Anarkistimartat näkyi aakkosjärjestyksessä ensimmäisenä, joten otin sen merkkinä. Hallituksemme kokoontuu tehokkaasti etänä, ja minun vastuullani on kokousten tekninen toteutus. Marttailussa minua innostaa erityisesti toimeen tarttumisen henki, jossa tarvitsen hiukan harjoitusta vielä vanhoilla päivillänikin. Anarkistimartat suunnistavat reippaasti kohti uutta ja tuntematonta, sillä eihän sitä voi etukäteen tietää mistä pitää tai mitä osaa, jos ei kokeile. Suosittelen anarkistimarttailua uteliaille ja pelkäämättömille, sillä kaikkea voi laittaa sattumaan ja tapahtumaan iloisessa hengessä.”

Hallitusaktiivi Heleena Karrus on monessa mukana 

”Liityin yhdistykseen 2018, ja samantien lupauduin hallituksen jäseneksi. Halusin mukaan monipuolisesti kiinnostavaan toimintaan – tarjolla oli petankkipelejä, lukupiiriä ja kaikkea niiden väliltä. Koronapandemian aikana vastuulleni vakiintui etäluentojen järjestäminen. Olen koulutukseltani kemisti, tein pitkän työuran kemistijärjestön toiminnanjohtajana, nyt vielä eläkkeelläkin teen vähän töitä. Arvostan kestävää elämäntyyliä ja luonnonläheisyyttä, erityisesti merenläheisyys ja pohjoiset maisemat miellyttävät.”

Tekemisiä taltioiva Paula Launonen ihastui välittömään porukkaan

”Kaipasin uutta sisältöä elämääni. Ryhdyin selaamaan Marttojen verkkosivuja. Päädyin Anarkistimarttojen sivustolle. Monipuolisuus kolahti – urbaanissa marttayhdistyksessä marttailu olisi paljon muutakin kuin kädentaitoja! Täytin liittymislomakkeen kesäkuussa. Elokuussa suuntasin Musiikkitalolle neuleryhmän tapaamiseen. Iloinen porukka otti uuden anarkistimartan vastaan kuin vanhan ystävän. Anarkistimarttojen hallituksessa toteutan intohimojani harrastajavalokuvaajana ja digitaalisen viestinnän kehittäjänä.”

Verkkomartta Päivi Nummenranta: 
”Kädenojennus tähän päivään ja tulevaan”
”Olen neljän rescuekissan kirjallinen ihminen, yleissivistykseltäni nyrjähtänyt: tiedän kummallisia pikkujuttuja oudoista asioista. Liityin Anarkistimarttoihin kolmisen vuotta sitten ystäväni yllytyksestä. Hallituksessa toimin verkkomarttana eli teen ja lähetän jäsenkirjeet, kutsut ja muut tiedotteet jäsenten sähköpostiin. Marttailu on minulle sukurasite, jo isoäitini kuului Marttoihin. Anarkistimartat on mielestäni jonkinlainen kädenojennus tähän päivään ja tulevaan: marttailua pienellä twistillä. Suosittelen jokaiselle, joka haluaa väriä,  liikettä ja pientä anarkiaa arkeensa!”

Puheenjohtaja Tarja Suksi innostuu ihmisisistä, ilmöistä ja elämyksistä
Toimin sihteerinä usean puheenjohtajan aikana, mutta koska tarkkuus ei ole leimallisin luonteenpiirteeni, en muista, koska liityin. Joka tapauksessa se tapahtui sinä syksynä, kun ensimmäisen kerran saattoi liittyä jo marraskuussa seuraavan vuosimaksun hinnalla. Eka tilaisuus, johon osallistuin, oli Torsti Lehtisen luento anarkismin historiasta. Nyt olen puheenjohtaja ”paremman puutteessa” (lainaus Antti Kaikkoselta). Nuorena missioni oli maailman pelastaminen, nykyiset tavoitteet ovat hieman vaatimattomampia. Viihdyn muun muassa viljelypalstalla, jouten ollen ja yleishyödyllisissä yhdistyksissä. Mukaan kannustan kaikkia, sillä se nyt vaan on niin hienoa olla anarkistimartta.”

Varapuheenjohtaja Sanna Suvisalmi nauttii leppoisasta yhdessä tekemisestä

”Minua veti puoleensa Anarkistimarttojen yhdenvertainen ja suvaitseva arvomaailma. Hienointa on se, miten helppoa tilaisuuksiin on mennä. Kaikki apu kelpaa (vaikka ei olisikaan erityinen kotitalousihminen) ja tapahtumissa väki viihtyy. Olen tutustunut uusiin ihmisiin ja päässyt kokemaan asioita, joita en olisi yksin ehkä osannut edes etsiä. Kulttuuritarjonta, tapahtumat ja ihmiset, joihin olen tutustunut, pitävät mukana hallituksessa. Jos lukeminen, käsityöt, saunominen, museot, kaupunkikävelyt tai yhdessä tekeminen noin yleensä kiinnostavat, niin kannattaa lähteä mukaan. Sekin riittää, että haluaa tutustua uusiin ihmisiin.”

Sihteeri Maaria Tukiainen suosittelee anarkistimarttailua spontaaneille innostujille
Tutustuin Anarkistimarttoihin Petankkiklubin kautta. Viime vuonna haettiin hallitukseen sihteeriä, ja koska AMK-yhteisöpedagogin opinnoissani tarvitsen käytännön kokemusta järjestötyöstä, otin tehtävän vastaan. Tyypillinen anarkistimartta on spontaani innostuja, joka haluaa kokea uutta, auttaa ja opettaa muita niillä taidoilla joita on hankkinut. Sopii myös miehille! Olen luontoihminen ja kestävän kehityksen periaatteita olen noudattanut jo kauan. Kokouspöytäkirjojen laatimisen lisäksi vedän Anarkistimartoille galleriakierroksia.”

Jäsensihteeri Sari Valtanen iloitsee aina, kun rekisteriin ilmestyy uusi anarkistimartta 
”Olen sairaanhoitaja, sinkku ja anarkistimartta vuosimallia 2014. Pidän yhdistyksen henkilörekisterin ajan tasalla, minkä lisäksi osallistun tapahtumiimme mahdollisimman usein. Anarkistimarttojen välityksellä olen tutustunut uusiin ihmisiin, oppinut uusia taitoja ja ollut vaikuttamassa päätettäviin asioihin. Vapaa-ajallani neulon, luen ja harrastan kulttuuria monipuolisesti. Tärkeitä arvojani ovat ekologisuus ja auttamishalu, yhteiseen hiileen puhaltaminen ja tasa-arvo.”

Datavastaava Tanja Wiberg-Kilpiö muuntaa toiminnan tilastoiksi 
”Yhdistyksen toimintaa mitataan paitsi jäsenistön tyytyväisyydellä myös kovilla luvuilla. Minun vastuullani on tilastointi: excelöin talteen esimerkiksi tapahtumien ja osallistujien määrät sekä vapaaehtoistyön tunnit. Elantoni ansaitsen controllerina yliopistolla. Vapaa-aikanani harrastan käsitöitä, kokkailua, liikuntaa, lukemista ja elokuvia. Olen ikuinen opiskelija, joka rakastaa uuden oppimista. Asun Helsingissä, mutta viihdyn myös lapsuuteni maisemissa Inkoossa. Kotona palvelen nöyrästi kahta kissaa; isokokoista pikkupoikaa Börjeä sekä kuningattareksi itsensä kruunannutta Akkaa.”