Ilmastolukupiiri

  • ke 21.2.2024 klo 1819
  • Google Meat -etätapahtuma

Ilmastolukupiiri käsittelee teosta Maailmanloppu peruttu, tekijältä Pasi Nokelainen (Gummerus 2023). 

Hallituksemme ympäristövastaava Henna vetää lukupiiriä.

Maailmanloppu peruttu – 7 väitettä kiertotaloudesta on rohkea visio maailmasta, jossa vallitsee hyvän kierre. Kiertotalous on paras ja ehkä ainoa mahdollisuutemme elää nykyistä parempaa elämää rajallisten resurssien maapallolla. Nokelaisella on hyviä uutisia: Kuluttamista ei tarvitse lopettaa, kun tavaroita käytetään palveluna omistamisen sijaan.

Maailmanloppu peruttu sisältää 7 konkreettista visiota yhteiskunnasta, joka toimii kiertotalouden ehdoilla. Kiertotaloudessa materiaaleja hyödynnetään kestävästi ja mahdollisimman pitkään tuotteita korjaamalla, kierrättämällä, jakamalla ja palveluna käyttämällä.

Nokelaisen mielestä kiertotalous voi uudistaa maatalouden perinpohjaisesti, pysäyttää maaseudun tyhjenemisen ja samalla tuottaa taloudellista hyvinvointia ja lisätä tasa-arvoa. Tavaroiden huoltamisesta ja korjaamisesta voi tehdä nykyistä kannattavampaa. Nokelaisen mukaan muutos on jo iduillaan, mutta ihmisen ajattelu muuttuu hitaammin.

Esimerkiksi rakentamisen kiertotaloudesta puhutaan jo paljon Suomessa. Toistaiseksi puhe kuitenkin muistuttaa lähinnä teinipoikien seksipuhetta: juttua riittää, vaikka vain harvalla on vielä omakohtaista kokemusta.”

Nokelainen esittelee väitteensä kertomalla, miten suomalaisperhe vuonna 2038 esimerkiksi nauttii vaatteista palveluna tai hukkalämmön järkevämmästä hyödyntämisestä.

Tarinoiden jälkeen taustoitan, miten tällainen muutos voisi olla mahdollinen. Perheen tarinat auttavat ymmärtämään, miten kiertotalous voi muuttaa arkeamme: pukeutumista, energiankulutusta, liikkumista, ruokaa, rakentamista sekä sosiaalista todellisuutta ja taloutta”.

Kirjailija Pasi Nokelainen (VTM) työskentelee johtajana kestävän kehityksen toimisto Kaskasissa. Hän suhtautuu kiertotalouteen intohimoisesti ja asuu perheensä kanssa Helsingissä kodissa, johon on ostettu uutena vain yksi huonekalu. Nokelaisen edellinen teos Afrikan valloittajat (Avain, 2018) käsitteli yritystoimintaa Afrikan mantereella.

Tervetuloa mukaan!