Yhdistyksemme

Anarkistimartat ry on perustettu vuonna 2007, Minna Canthin syntymäpäivänä 19.3.


Anarkistimartat on rekisteröity marttayhdistys, joka tekee sitä mitä juuri kulloinkin haluaa. Oli se sitten "perinteistä" marttatoimintaa sukankudonnasta kokkauskurssiin tai jotain ihan muuta. Meistä on kivaa ja äärimmäisen tärkeää tehdä asioita yhdessä. Marttayhdistys on kuin nykyaikainen kylän kaivo, jonne naiset kokoontuvat, ikään ja ulkonäköön katsomatta, jakamaan kuulumiset, tiedot ja taidot, ilot ja surut. Tervetuloa mukaan toimintaamme!

 

Yhdistyksemme säännöt


Anarkistimarttojen perustamiskokouksessa perehdyttiin huolella Marttaliiton laatimiin Marttayhdistyksen mallisääntöihin (yhden kokouksen malli). Halusimme lisätä mallisääntöihin muutamia kohtia, jotka tuntuivat meistä tärkeiltä huomioida. Anarkistimarttojen säännöt poikkeaat hiukan Marttaliiton mallisäännöistä. Poikkeamat säännöissä on merkitty eri värillä. Säännöt löytyvät tämän sivun alaosasta pdf-dokumenttina. Lisätietoja Marttaliiton sivuilta.

 

Mahtimartta-pysti vuosimallia 2018.

Mahtimartta

 

Mahtimarttapysti (kiertopalkinto) myönnetään vuosittain tiukkojen perustelujen ja tarkan harkinnan jälkeen äänestyksen perusteella yksittäiselle henkilölle, hyvälle teolle arjessa, järjestölle, liikkeelle, yhdistykselle tai muulle taholle, joka toiminnallaan, asenteellaan ja/tai teollaan on toteuttanut Anarkistimarttamaisia arvoja. Jokainen yhdistyksen jäsen saa ehdottaa yhtä tai useampaa yllämainittua kohderyhmää perusteluineen hallitukselle. Mahtimarttapystin saaja valitaan sitä varten järjestetyssä kokouksessa joka on avoin kaikille ja äänestysoikeus on kaikilla läsnä olevilla. Pysti myönnetään vuodeksi kerrallaan ja oletetaan, että se saa haltijan luona arvoisensa paikan.

Kukin pystin saaja on saanut tehtäväkseen vuoden aikana tuunata Mahtimarttaa omalla tavallaan. Nyt viritellään uutta perinnettä, jossa Mahtimarttapystin saanut kuvailee, miten mahtipysti on tuunannut saajansa elämää.

 

Mahtimarttapystin saajat:

2020 Aura Matikainen on neulekerhon ja lukupiirin aktiivi ja petankkiryhmän perustaja. Lisäksi Aura on loihtinut edulliset ja herkulliset tarjoilut moneen tilaisuuteemme.

 

2019 Ansa Lybeck "kertakaikkisen ihanaa "saunamarttaamme"!  Sen lisäksi, että Ansa on varannut monet mainiot saunat ja loihtinut usein niihin vielä tarjottavatkin, Ansa on huokunut kaikissa tapahtumissamme hyvää energiaa ja positiivista mieltä."

2018 Mania Alkhatibia, Suomi-Syyria Ystävyysseuran puheenjohtaja on pyyteetön ja tarmokas kulttuurirajojen murtaja ja kotoutumistyön edistäjä.

2017  Kirsi Marjamäki, Anarkistimarttojen 2015-2016 viestintävastaava.

2016 Kaisa Vermasheinä, ihana metsä- ja luonnonkosmetiikkaoppaamme. Kaisa on näyttänyt mallia, kuinka omista haaveista voi tehdä totta. Juuret maassa -yrityksen toiminta on mielestämme erinomainen osoitus tästä.

2015 Anne Lempinen on aikaansaava ja kaikin puolin toimelias Uudenmaan marttapiirin järjestöpäällikkö.

2014 Maija Puronkari on ollut aktiivinen hallituksen sihteeri sekä varapuheenjohtaja.

2013 Sari Varilo, hallituksen jäsen ja ansiokas sekä idearikas yhdistyksen lukupiirin vetäjä.

2012 Saana Sandholm, Sivarisukka -kampanjan käynnistäjä ja vetäjä.

2011 Seija Rintanen toimi viisi ensimmäistä vuotta hallituksen jäsenenä eri tehtävissä, mm. sihteerinä.

2010 Satu Nurmi toimi viisi ensimmäistä vuotta vuotta hallituksen jäsen eri tehtävissä, mm. puheenjohtajana.

hallituksen kokous elokuussa 2008
Hallituksen kokous elokuussa 2008.

Historian havinaa
 

PDF-tiedostoAnarkistimarttojen säännöt 2013.pdf (86 kB)
Anarkistimarttojen säännöt
PDF-tiedostoAnarkistimartoille tehty strategiasuunnitelma, kevät 2011.pdf (150 kB)
Anarkistimartoille tehtiin vuonna 2011 oppilastyönä strateginen suunnitelma. Sen tekivät neljä opiskelijaa, joista yksi anarkistimartta, osana Helsingin seudun kesäyliopiston Design Management -opintokokonaisuutta.
PDF-tiedostoYhteenveto Anarkistimartat ryn jäsenkyselystä 201.pdf (74 kB)
Yhteenveto Anarkistimarttojen jäsenkyselystä, kevät 2011
PDF-tiedostoAnarkistimarttojen historiaa.pdf (38 kB)
Anarkistimarttojen historiaa vuosilta 2007-2010