Punk-museo

Suomen punk-skene on maailman mittakaavalla poikkeuksellisen aktiivinen. Helsingin keskustaan kesäksi talkoovoimin avattu Punkmuseo https://www.punkmuseo.fi/ on tiettävästi maailman toiseksi suurin. Isoin on Las Vegasissa ja pienin vanhaan julkiseen vessaan rakennettu Reykjavikissa. Graniittitalossa on nyt siis pop up -punkmuseo kesän yli sitä vakituisempaa sijaintia odotellessa. Mennäänpä käymään! Tässä väliaikaisessa museotilassa museokortti ei käy, ja koska kaupunki ei avusta vuokran maksussa, tuemme toimintaa maksamalla 5 euroa sisäänpääsystä. Samalla rahalla saamme sitten opastuksen näyttelyyn.

Ilmoittaudu mukaan anarkistimartat@gmail.com

Kun punk rantautui Suomeen 1970-luvulla, levisi se kaikkialle, niin kaupunkeihin kuin kauppaloihinkin, tavoittaen lopulta syrjäisimmätkin kylät. Kaupungeissa punk kasaantui monesti erilaisiin paikkoihin, joissa punkkiin symbioosimaisesti kuuluvan tee se itse -eetoksen ansiosta se voimistui ja löysi erilaisia esiintymis- ja toteutumismuotoja.

Näitä punkpesiä olivat mm. Kill City ja Lepakkoluola Helsingissä, Safety Pins Fan Club Tampereella, A-panimo Turussa ja UFO Kuopiossa. Punkmuseon Punkpesät-näyttelyssä esitellään ja kerrotaan näistä alueellisesti merkittävistä punkin kehdoista, paikoista joissa nuoret löysivät kaltaisiaan ja joissa tärkeintä oli halu tehdä, ei se, että osataanko tai saadaanko.

Tässä linkki Ylen juttuun punkmuseosta. https://yle.fi/a/74-20091109?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR1T5obWTCkd4Bz4nTLcyxbVfqnxykTWVkFxBN4YoiL2NaKnsJLicBOU6xI_aem_OrOYzjCuutDS-s3UACDKlQ

Ja vielä viime keväinen Anarkistimarttojen Paulan ja Hannan haastattelu Punkradiossa https://www.mixcloud.com/RollFM/punkmuseo-1652023-vieraana-anarkistimartat/